Varíme jesennú klasiku: tekvice a kuriatka

Pomaly, ale isto, už jeseň rozprestiera svoje pestrofarebné krídla nad našou krajinou a zároveň je to aj obdobie zberu plodov našej neúnavnej práce v záhrade a na poliach. Dni sú kratšie a chladnejšie, ale za letom smútiť nemusíme, pretože jeseň nás láka množstvom kulinárskych špecialít. Čo by mohlo byť po dlhej jesennej prechádzke lepšie ako prísť do útulnej a teplej kuchyne a pripraviť chutné jedlá pre svojich blízkych? Predtým, ako vám predstavíme dva lahodné pokrmy, poskytneme vám niekoľko cenných tipov, ktoré obohatia vašu jesennú kuchyňu.
 

Neporaziteľné hviezdy jesene

Ak pripravujete sezónne potraviny na jeseň, máte výhodu nižších cien, intenzívnejšej chuti a vysokého obsahu vitamínov. Typické jesenné klasiky sú napríklad gaštany. Medzi sezónnu zeleninu patrí aj tekvica, červená repa, mrkva a ružičkový kel. Ako sami vidíte, výber jedál na jeseň ponúka toho veľa.
Tekvica je a zostane jesennou zeleninou par excellence. Či už je široká a okrúhla alebo dlhá a úzka, hladká alebo zvrásnená, sladká alebo slaná, ako príloha alebo ako hlavné jedlo, tekvica je nesporným favoritom jesennej kuchyne. A najdôležitejšie je, že je to zelenina bohatá na živiny, ktorá  má nielen vynikajúcu chuť, ale tiež je plná cenných látok ako sú vitamíny, draslík, horčík a mnoho ďalších minerálov a vlákniny. Náš tip: ak chcete zistiť, či je tekvica zrelá, stačí ju jednoducho poklepať. Ak znie duto, je zrelá.

Ale jeseň je obdobie nielen tekvíc, ale aj húb! Jeden z najobľúbenejších druhov húb sú kuriatka. Tieto aromatické huby majú extrémne nízky obsah tuku, nízky obsah kalórií a obsahujú približne 92% vody - ideálne pre milovníkov štíhlej postavy! Mimochodom: na čistenie kuriatok je najlepšie použiť kuchynský štetec, pretože na ich okrajoch je často zachytená pôda, v ktorej rástli. Huby by ste nemali, pokiaľ to naozaj nie je nevyhnutné, umývať, pretože majú tendenciu rozpadávať sa.

Talianska klasika v jesennom tóne: krémové tekvicové rizoto

Budete potrebovať:
550 g tekvice
300 g ryže na rizoto
1 veľkú cibuľu
800 ml zeleninového vývaru
2 PL olivového oleja
2 PL masla
8-10 vetvičiek tymiánu
50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
soľ a korenie

A takto sa to podarí:
Ošúpte tekvicu, vyberte z nej jadierka a nastrúhajte ju na hrubšom strúhadle (https://www.klingel.sk/13-dielny-krajacchop-n-slice-pro-gourmetmaxx-629988/). Nakrájajte cibuľu na malé kocky a osmažte ju do sklovita na malom množstve oleja. K cibuli pridajte ryžu a nastrúhanú tekvicu s spolu duste tri minúty. Medzitým zohrejte vývar v druhom hrnci. Potom pridajte časť vývaru, približne 200 ml, do hrnca s tekvicou a pridajte vetvičky tymiánu. Varte na strednom ohni 20 až 25 minút a postupne pridávajte zvyšný vývar. Päť minút pred koncom varenia primiešajte maslo a polovicu parmezánu. Nakoniec dochuťte soľou a korením a posypte zvyškom parmezánu – a lahodné jesenné jedlo je hotové!


Zdravá jesenná kuchyňa: rýchla zemiakovo – kuriatková panvica



Na toto chutné jedlo budete potrebovať:
125 g na kocky nakrájanej slaniny
2 červené cibule
200 g kuriatok
400 g varených zemiakov
0,5 ČJ korenia na huby
rukola alebo listový šalát
maslo, soľ a korenie

A môžeme začať:
Cibuľu nakrájajte na malé kocky a osmažte ju spolu so slaninou a trochou masla. Potom cibuľu so slaninou vyberte a v tej istej panvici osmažte očistené kuriatka asi 7 minút. Osoľte ich a pridajte aj čierne korenie a korenie na huby. Teraz zahrejte na masle na malé kúsky nakrájané varené zemiaky na panvici a dávajte pritom pozor, aby sa nerozpadli. Keď sú zemiaky horúce, pridajte slaninu s cibuľou a kuriatka, opatrne premiešajte a nechajte spolu zohrievať asi 2 minúty na strednom ohni. Náš tip: tento chutný pokrm chutí najlepšie na listovom šaláte alebo rukole!

Teraz je rad na vás! Pripravte si tieto chutné jedlá a zahaľte svoj byt do omamnej vône. Nezabudnite na pohár dobrého vína, ktoré môžete podávať napríklad aj v týchto štýlových pohároch (https://www.klingel.sk/6-poharov-na-cervene-vino-luminarc-643789/ ! Prajeme vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle v kuchyni a pri stole s jesennými dobrotami!