Perfektný čaj na dobrú náladu

Angličania ho pijú s mliekom, v Číne a Japonsku pitie čaju sprevádza tradičná ceremónia a v severských štátoch si ho nevedia predstaviť bez  „Kluntje“, teda kandizovaného cukru. Určite ste už uhádli, že hovoríme o čaji, ale viete aj komu za objavenie čaju vďačíme? Zázračné účinky čaju objavil už pred 5000 rokmi čínsky cisár Shennong. Dnes poznáme viac ako 3000 druhov, z ktorých je najobľúbenejší čierny čaj. Ale aké má vlastne účinky čierny čaj na náš organizmus? Aký druh byliniek nám pomáha pri nervozite alebo prechladnutí? To vám povieme v nasledujúcich riadkoch a takisto vám prezradíme niekoľko tipov ako správne čaj pripravovať, aby sme jeho blahodárne účinky využili naplno!
 

Chvíľa na zastavenie sa v životnom tempe: medovka na uvoľnenie

Cŕŕŕn! Každé ráno, s prvým tónom budíka, začíname nový, vzrušujúci deň a napätie sa postupom týždňa zvyšuje aj vplyvom rodiny, priateľov, práce a starostlivosti  o domácnosť a postupom času sa cítime viac a viac unavení a vyčerpaní. Doprajte si preto oddych, ktorý je mimoriadne dôležitý pre naše telo a myseľ. A stačí ukradnúť si obyčajných 10 minút a šálka čerstvo pripraveného čaju a úplne sa oddať pôžitku z jeho vychutnávania. Náš obľúbený druh určený na chvíle oddychu: medovkový čaj - citrónový balzam! Už od stredoveku sa pripisuje medovke utišujúci účinok a je zodpovedná i za zlepšenie nálady, takže je to naša prvá voľba z ponuky čajov určených na zmiernenie vyčerpania, stresu a poruchy spánku. Ak používate čerstvú medovku, pripravte si dve hrste listov, zalejte ich 1,5 až 2 litrami horúcej vody a nechajte lúhovať asi 20 minút. Náš tip: listy medovky natrhajte  na malé kúsky, aby sa mohli esenciálne oleje lepšie vylúhovať a chuť čaju bude ešte intenzívnejšia.
 

Ľubovník bodkovaný – šálka dobrej nálady

Milujeme zlatú jeseň, cesty a chodníky pokryté pestrofarebnými listami, ktoré priam zvádzajú na dlhé prechádzky prírodou. Ale v mnohých ľuďoch vyvolávajú daždivé dni a nedostatok slnečných lúčov jesenné depresie. Proti zlým náladám existuje veľa zaručených tipov, od pohybových aktivít cez zdravú výživu až po voľnočasové aktivity. Ale my prichádzame s jednoduchým tipom, ktorý je dokonca vedecky overený.  Hovoríme o ľubovníku bodkovanom, ​​bylinnom lieku na depresiu a skleslú náladu. Je len na vás, či využijete na prípravu lahodného čaju túto bylinku kúpenú v podobe čaju v supermarkete, alebo sa zmeníte na "bylinkovú čarodejnicu" a túto zázračnú bylinku si nazbierate sama v prírode. V prírode ľubovník bodkovaný uprednostňuje suché miesta, ako sú okraje ciest alebo štrkopieskové oblasti. Spoznáte ho podľa zlatožltých kvetov s piatimi okvetnými lístkami. Odrežte stonky v hornej štvrtine, zviažte do kytice a zaveste dolu hlavou na slnečné a dobre vetrané miesto. Po vyschnutí nadrvte cca 2 čajové lyžičky do čajového sitka, zalejte 250 ml vriacej vody, nechajte lúhovať asi  10 minút a lahodný a zdravý čaj je pripravený!
 

Nie vždy je nutné piť kávu: čierny čaj ako zdroj energie

Darjeeling, Assam, Earl Grey, Ceylon, Oolong – paleta čiernych čajov a ich zmesí je takmer nekonečná. Práve čierny čaj patrí medzi celosvetovo najobľúbenejšie a vďaka vysokému obsahu kofeínu je to dobrá náhrada kávy. Ale vedeli ste, že čierny čaj nie je len zdrojom energie, ale dodáva organizmu aj dôležité látky ako je napríklad magnézium, fluór, vápnik, meď, železo, fosfáty a vitamíny B1 a B2? Všetky tieto látky slúžia ako prevencia proti infarktu a udržujú kosti a zuby zdravé. Ale pri nesprávnej príprave môžeme čierny čaj o tieto látky ochudobniť. Preto treba pri príprave čierneho čaju dbať na jedno: na jednu šálku čaju zalejeme jednu lyžičku čierneho čaju horúcou, nie vriacou, vodou a necháme lúhovať 2-3 minúty. Čím sa čierny čaj dlhšie lúhuje, tým viac získava horkú chuť a preto by sme čas lúhovania nemali prekračovať. Skutoční milovníci čierneho čaju používajú na jeho prípravu nesýtenú minerálnu vodu alebo vodu prefiltrovanú, pretože vápnik vo vode z vodovodu vytvára na povrchu čaju nepekný film a takisto má neblahý vplyv na jeho chuť. Teraz, keď už všetko viete, tak by vám v príprave šálky chutného čierneho čaju nemalo stáť už nič v ceste, alebo?
 

Dokonalá príprava na chladné obdobie: šípkový čaj podporujúci imunitu

Čo vám príde na myseľ, keď príde reč na šípky? Krásne červené plody, ktoré priam žiaria v zasneženej prírode? Môžeme vás uistiť: v šípkach sa skrýva oveľa väčší potenciál! Prášok zo šípok má protizápalový účinok a pomáha napríklad pri bolesti kĺbov. Okrem toho sú šípky známe kvôli ich liečivým účinkom a považujú sa za pravú vitamínovú bombu. Takže využite tieto ich vlastnosti a vychutnajte si z nich lahodný čaj, ktorý vás vyzbrojí do chladného jesenného a zimného počasia úplne dokonale. Príprava čaju zo šípok je jednoduchá. Natrhané šípky umyte a nakrájajte na drobné kúsky. Potom ich nechajte vysušiť niekoľko dni na papieri na slnečnom mieste. Keď sú dobre vysušené, môžeme pristúpiť k príprave chutného čaju. Do čajového sitka vložte 2-3 čajové lyžičky šípok a prelejte ich horúcou vodou. Nechajte lúhovať 10-15 minút a perfektný čajový zážitok jeho hotový!
Tak čo? Vyvolali sme vo vás chuť na tento tradičný nápoj? Veríme, že áno. Stačí si vybrať ten, ktorý vám najviac chutí, vybrať si pohodlné miesto, napríklad na obľúbenej pohovke. K tomu dobrá kniha a už si len užívať príjemné chvíle pohody. Aby bolo pitie čaju naozaj dokonalé, vyberte si z našej ponuky tú najkrajšiu šálku a hrnček (https://www.klingel.sk/salky/ ) a veríme, že dlhé zimné večery už nebudú pre vás nudné a fádne.