Šálky(0)
Ospravedlňujeme sa! Vybraná kategória neobsahuje žiadne produkty.

Kategórie

Filtrovať & zoradiť

  • Zoradiť podľa:
    Najpredávanejšie

Zoradiť podľa:

Šálky(0)

Šálky

Výber šálok na servírovanie kávy má oveľa väčší vplyv na jej chuť, než len na vizuálny dojem z konzumácie. Farba šálky môže ovplyvniť vnímanú chuť toho istého nápoja s ohľadom na horkosť. Kým v bielej porcelánovej šálke chutí káva horko, v modrej či sklenenej šálke sladšie. Biela šálka posilňuje vnímanie intenzity chuti v porovnaní so sklenenou. Ale zároveň chutí horkejšie a trpkejšie, ako keby bola modrá či sklenená. Najsladšie chutí káva konzumovaná z modrej šálky.

Šálky

Najskoršie šálky používané v Číne boli misky bez uška vyrobené z porcelánu. Tento materiál zabránil, aby čaj alebo iný nápoj pálil, oveľa lepšie v porovnaní s inými materiálmi, najmä tými používanými na západe, napr. ako napríklad striebro.

Skutočnosť, že Čína bola jediná krajina produkujúca porcelán až do 18. storočia, viedla európanov nazývať akýkoľvek predmet z porcelánu "Čína". Porcelánové šálky na čaj boli excelentným príkladom položky, ktorá sa stala otázkou prestíže pre európske kráľovské rodiny a šľachtu. Bohato zdobená, často na modrom alebo bielom porceláne, antická čajová šálka sa stala aj súčasťou zbierok. Ale samozrejme je v prvom rade nevyhnutným funkčným kúskom počas popoludňajšieho čaju.

Japonsko má tiež väčšinu svojich šálok navrhnutých v tvare misky. India má svoje šálke v tvare pohára. Niektoré sú vyrobené z nerezovej ocele a iné zo skla.

Ázijské šálky sa rozšírili do Európy, kde ich vyrábali pomerne malé a bez uška.

Podľa dostupných zdrojov, šálky boli v Európe prvýkrát predstavené v sedemnástom storočí Francúzmi, ktorí pôvodne používali drevené šálky. Vzhľadom k vysokej cene čaju, v časoch keď sa stal dostupným vo Veľkej Británii, mohli si ho dovoliť piť len najzámožnejší Briti. Výsledkom toho bolo, že šálky začali svoju púť v tejto krajine, ako malé porcelánové nádobky s ručne maľovanými kvetmi a niekedy aj lístkami z plátkového zlata. Šálky boli dostupné s ručne maľovanými vzormi až do roku 1920, kedy prepukla masová výroba. V dnešnej dobe, tieto špeciálne navrhnuté a vytvorené šálky vieme nájsť len na vintage aukciách alebo v niektorých špecializovaných predajniach.

Moderné druhy šálok sú najčastejšie vyrobené z keramiky, kovu alebo skla.

Tradičné čajové šálky

Štandardne veľká čajová šálka má objem 1,5 až 2 dcl. Je menšia ako hrnček, s jemnejším uškom a sedí na zodpovedajúcej podšálke. Toto sú elegantné verzie pitných nádobiek a sú zvyčajne vyrobené z jemného kostného porcelánu, silnejšej verzie porcelánu a iných obľúbených materiálov na výrobu šálok. Tieto šálky sú dostupné v súpravách aj jednotlivo v širokej škále farieb a vzorov.

Veľké šálky alebo hrnčeky

Hrnček, je veľký ťažká šálka bez tanierika a s uškom. Tvary a veľkosti sa líšia: kruhový tvar, so silným, hrubým uškom je najbežnejší typ. Materiály zahŕňajú rôzne druhy keramiky, vrátane porcelánu a kameniny, rovnako ako aj kovy, ako je nerezová oceľ, cín a striebro. Tieto veľké šálky majú obsah 2 a viac dcl nápojov, ako je káva, horúca čokoláda alebo čaj. Slovo "hrnček" je odvodený z nádob na pitie v 18. storočí. Keramické hrnčeky sú hrubé, s typicky silnými stenami, aby neprenášali teplo z horúcich nápojov na ruky.

Jednorázové šálky

Spomeňme aj jednorazové šálky z papiera alebo polystyrénu v rôznych veľkostiach. Ekológovia tvrdia, že oba druhy týchto šálok sú hrozbou, pretože polystyrén je biologicky neodbúrateľný a papierové šálky sú vyrábané zo stromov. Riešením ako ušetriť skládky od 400 miliónov jednorazových šálok a ušetriť 50 miliónov stromov ročne, použitých na výrobu papierových šálok, je používanie ľahučkých nerezových a keramických verzií.

Pripravte si kávu do správnej šálky

Príprava kávy do nevhodnej šálky môže ovplyvniť zážitok z espressa. Na čo by ste teda pri výbere porcelánu do firemnej kuchynky alebo domácnosti nemali zabudnúť?

Teplota šálky

Tak ako jedlo by sa malo servírovať na teplom, ohriatom tanieri, aby okamžite nevychladlo, tak by sa mala káva pripravovať do vysušených, teplých šálok. Teplota šálky by mala byť približne 40 ° C. Teplota šálke ovplyvňuje najmä tenkú vrstvu oleja na povrchu espressa, creme. Ak je šálka príliš studená, crema sa na povrchu espressa dlhšie neudrží. Teplá šálka tiež zaručí, že káva zostáva po príprave dlhšie teplá a nevychladne okamžite.

Šálky môžete pred prípravou kávy zahriať na predhriatej ploche na šálky priamo na kávovare. Ďalším spôsobom je pred prípravou kávy napustiť do šálky horúcu vodu z dávkovača horúcej vody / parnej trysky na kávovare, z varnej kanvice alebo jednoducho vodovodu. Po chvíli vodu vylejte, šálku vysušte a môžete pripraviť kávu.

Materiál a hrúbka šálky

Najlepším materiálom pre šálky je porcelán pálený pri vysokých teplotách tak, aby bol odolný, dobre viedol teplo a odolal zmenám teplôt. Porcelán je hygienický, šálky sa dobre umývajú aj v umývačke riadu a lesknú sa, čo oceníte pri denno-dennej príprave kávy. Treba dbať aj na hrúbku stien šálky. Šálka by mal byť na spodku hrubšia a jemne sa zužovať k okrajom tak, aby pitie z neho bolo pohodlné. Prednosť by mali mať hrubostenné šálky, ktoré sú odolnejšie a káva si v nich dlhšie udrží príjemnú teplotu.

Veľkosť šálky

Pri príprave kávy z automatických kávovarov sa preferujú dve rôzne veľkosti šálok, a to šálky na espresso s objemom 60 - 90 ml a šálky na cappuccino s objemom 150 -180 ml. Do šálok na espresso môžete pripraviť nápoje ako ristretto, espresso, espresso s mliekom a espresso macchiato. Do šálok na cappuccino môžete pripraviť nápoje ako dvojité espresso, americano, caffe lungo a cappuccino.

Tvar a farba šálky

Aj keď sa v dnešnej dobe stretnete s mnohými farbami a tvarmi šálok na kávu, v tomto prípade je lepšie dať prednosť funkčnosti pred dizajnom. Šálka na espresso by mal byť na spodku guľatá, aby podporila a zachovala penu. Hranaté, príliš úzke a vysoké alebo príliš široké a nízke šálky nie sú pre prípravu espressa najvhodnejšie.

Uško šálky by malo byť účelné. Uistite sa, že pomocou neho jednoducho a pohodlne zdvihnete aj plnú šálku. K šálkam patria podšálky, na ktorých sa servíruje cukor, smotana do kávy a lyžička. Mali by byť dostatočne pevné a ergonomické, z rovnakého materiálu a rovnakej farby ako šálky. Najčistejšie a najhygienickejšie sa javí biela farba šálok.

On-line nakupovanie urobilo z nákupu i tých najbežnejších každodenných predmetov pohodlný úkon, obyčajné kliknutie tlačidla. Dokonca aj takú bežnú položku pre domácnosť akou je šálka môžete nájsť v našej on-line predajni a ušetríte čas aj náklady na výlet do obchodu.

Šálky sú ideálnym malým darčekom pre spolupracovníkov, extra vianočným darčekom pre členov rodiny alebo priateľov. Môžete ich kupovať kvôli ich estetike, funkčnosti alebo ako zberateľský kúsok. Či už hľadáte vintage šálky, alebo jednoduché, funkčné nádoby na váš ranný nápoj, on-line predajňa Klingel je pre ich nájdenie perfektným miestom.


waiting...